skuff med mat

Digitalisert og intellektualisert
Smakens politikk av Knut Stene-Johansen (2019)
"Ved å hengi seg til artikulasjonen av lydene deterritorialiserer munnen, tungen og tennene seg. Således er det en viss splittelse mellom det å spise og det å tale, og dessuten mellom det å spise og det å skrive, selv om det ikke ser slik ut: Utvilsomt er det lettere å skrive mens man spiser enn å tale mens man spiser, men skriften transformeres i gjengjeld ordene til ting som er i stand til å rivalisere med maten."
Gilles Deleuze og Felix Guattari om Kafkas magre språk og fasting som tilbakevendende tema i Kafka : for en mindre litteratur (1975)
"Berre når svolt går over frå å vera eit personleg problem og til å bli eit samfunnsproblem, blir dokument skrivne."
"...det meste av historia blir sett ovanfrå meir enn nedanfrå, og svolten ramma dei på botnen av samfunnet og ikkje dei på toppen."
"...svolt handlar om dei mislykka, og dei fleste, frå besteforeldre til historieprofessorar, liker betre å fortejle og skrive om det vellykka."
"Går me på kunstmuseum, finn me måleri av friske, raudlette barn og vaksne, velstelte og store bygningar og mykje natur. Gamle fotografi er av rikhaldige og ikkje tomme matbord, og folk i helgeklede, sjeldnare folk i arbeid og nesten aldri folk i filler."
Fra Svolt i norden s. 10-11 av Olav Randen (2022)

Nattverden av Leonardo da Vinci (1490-tallet)
The invention of taste : a cultural account of desire, delight and disgust in fashion, food and art av Luca Vercelloni (2016)

De Aardappeleters av Vincent Van Gogh (1885)
Det omvendte måltid (1994)
Filmatisert fabel om futuristenes måltid, av Morten Thomte
Food Art Does Not Reflect Reality: A Quantitative Content Analysis of Meals in Popular Paintings (2016)
Artikkel av Brian Wansink, Anupama Mukund, og Andrew Weislogel
"750 food-related paintings were screened down to 140 paintings from Western Europe and the United States depicting small, family meals. Quantitative content analyses showed the most frequently eaten foods (such as chicken, eggs, and squash) were least frequently depicted in paintings. In contrast, the most aspirational foods such as shellfish were commonly painted in countries with the smallest coastlines (Germany), and more than half (51.4%) of the paintings from the seafaring Netherlands contained non-indigenous tropical lemons."
Heimdal, California av Jon Erik Riley (2011)
Roman om en gastronom, kjendiskokk og matskribent
Om mat av Dag Solstad (2021)
Samling av beskrivelser av måltid i Dag Solstads verk

Le panier de pommes av Paul Cezanne (1893)
Midnight in Sicily av Peter Robb (1996)
Recall this Book 21: Silvia Bottinelli: Food, Art, Food Art!
Podcastepisode om kunst og mat
Mashed between Code and Craft: So Many Pictures of Food (2016)
Etterord av John Tresch i Osiris, Volume 38: Beyond Craft and Code: Human and Algorithmic Cultures, Past and Present